Jesus and the Holy Spirit

1.  When Jesus left the earth, was it His plan to stay away from us?

“... I go away, and come again unto you ....” (John 14:28)

“I will not leave you comfortless: I will come to you.” (John 14:18)

“A little while, and ye shall not see me: and again, a little while, and ye shall see me ...” (John 16:16)

Ans:  His plan was to go away, and come again.

2.  Why, according to Jesus, was it necessary for Him to go?

“Nevertheless I tell you the truth; It is expedient for you that I go away: for if I go not away, the Comforter will not come unto you; but if I depart, I will send him unto you.” (John 16:7)

Ans:  If He did not go, the Holy Spirit would not come.

3.  Why did Jesus have to go before the Holy Spirit could come?

“... the Holy Ghost was not yet given; because that Jesus was not yet glorified.)” (John 7:39)

Ans:  Because the Holy Spirit is the life of Jesus and this life of Jesus was not available to us while He was in His human form.

4.  What was the glorifying of Jesus?

“And now, O Father, glorify thou me with thine own self with the glory which I had with thee before the world was.” (John 17:5)

“And Jesus came and spake unto them, saying, All power is given unto me in heaven and in earth.” (Matthew 28:18)

“.... and, lo, I am with you alway, even unto the end of the world. Amen.” (Matthew 28:20)

“... a Lamb as it had been slain, having seven horns and seven eyes, which are the seven Spirits of God sent forth into all the earth.”    (Revelation 5:6)

Ans:  It was a return to the powers of the godhead so that He would be omnipotent and with all His people in every place at the same time.

5. Why did Jesus speak of the Holy Spirit as though it was a separate person from Himself?

“Even the Spirit of truth; whom the world cannot receive, because it seeth him not, neither knoweth him: but ye know him; for he dwelleth with you, and shall be in you.” (John 14:17)

Ans:  Because He was coming back in ANOTHER form. In a glorified form.

6.  Who is it that dwells in us personally when the Holy Spirit comes?

“... my Father will love him, and we will come unto him, and make our abode with him.” (John 14:23)

“... and truly our fellowship is with the Father, and with his Son Jesus Christ.” (1 John 1:3)

“At that day ye shall know that I am in my Father, and ye in me, and I in you.” (John 14:20)

“... Christ is all, and in all.” (Colossians 3:11)

“... I live; yet not I, but Christ liveth in me...” (Galatians 2:20)

“Now the Lord is that Spirit: ...” (2 Corinthians 3:17)

“But he that is joined unto the Lord is one spirit.” (1 Corinthians 6:17)

“... hereby we know that he abideth in us, by the Spirit which he hath given us.” (1 John 3:24)

Ans:  The Father and the Son.

7.  How does the Bible describe the relationship between God, Jesus and us?

“I in them, and thou in me, that they may be made perfect in one ...” (John 17:23)

Ans:  God lives in Christ, and Christ lives in us.

8.  Who, ultimately, is the source of the Holy Spirit?

“... the Spirit of truth, which proceedeth from the Father, he shall testify of me:” (John 15:26)

“One God and Father of all, who is above all, and through all, and in you all.” (Ephesians 4:6)

“For through him we both have access by one Spirit unto the Father.” (Ephesians 2:18)

Ans:  The Father.

9.  Why is the Holy Spirit also called the Spirit of Christ?

“For in him dwelleth all the fulness of the Godhead bodily.” (Colossians 2:9)

“For it pleased the Father that in him should all fullness dwell.” (Colossians 1:19)

“For he whom God hath sent speaketh the words of God: for God giveth not the Spirit by measure unto him.” (John 3:34)

“All things that the Father hath are mine:….” (John 16:15)

Ans:  Because the Father’s life belongs to the Son.

10.  What food must we partake of if we are to have eternal life?

“... Except ye eat the flesh of the Son of man, and drink his blood, ye have no life in you.” (John 6:53)

“I am the living bread which came down from heaven: if any man eat of this bread, he shall live for ever: and the bread that I will give is my flesh, which I will give for the life of the world.” (John 6:51)

“In the last day, that great day of the feast, Jesus stood and cried, saying, If any man thirst, let him come unto me, and drink.” (John 7:37)

Ans:  The flesh and blood of Jesus

11.  What is this “flesh and blood” of Jesus which we must eat and drink?

“The Jews therefore strove among themselves, saying, How can this man give us his flesh to eat?” (John 6:52)

“It is the spirit that quickeneth; the flesh profiteth nothing: ...”    (John 6:63)

“(But this spake he of the Spirit, which they that believe on him should receive: ...” (John 7:39)

Ans:  The Holy Spirit.

12.  Why is the Holy Spirit referred to as the “flesh and blood” of Jesus?

“For the life of the flesh is in the blood: ...”    (Lev 17:11)

“For it is the life of all flesh; the blood of it is for the life thereof: …”    (Leviticus 17:14)

Ans:  Because the life is in the blood and the Holy Spirit is the  life of Jesus.

13.  What process takes place as we eat this food?

“He that eateth my flesh, and drinketh my blood, dwelleth in me, and I in him.” (John 6:56)

“As the living Father hath sent me, and I live by the Father: so he that eateth me, even he shall live by me.” (John 6:57)

“... ye might be filled with all the fulness of God.” (Ephesians 3:19)

“For we are members of his body, of his flesh, and of his bones.” (Ephesians 5:30)

Ans:  Jesus’ life becomes our life

14.  Did Christ only give His life FOR  the world, or did He give His life TO the world as well?

“For the bread of God is he which cometh down from heaven, and giveth life unto the world.” (John 6:33)

“ ... God hath given to us eternal life, and this life is in his Son.” (1 John 5:11)

“For if, when we were enemies, we were reconciled to God by the death of his Son, much more, being reconciled, we shall be saved by his life.” (Romans 5:10)

Ans:  In His human form He gave His life for the world on Calvary. In His glorified form He gives His life to the world, as the Holy Spirit.

15.  How can we “eat” of the Holy Spirit (the flesh and blood; the life of Jesus)?

“That they should seek the Lord, if haply they might feel after him, and find him, though he be not far from every one of us: For in him we live, and move, and have our being;…” (Acts 17:27, 28)

“That Christ may dwell in your hearts by faith ... ” (Eph 3:17)

“For I will pour water upon him that is thirsty, and floods upon the dry ground: ...” (Isa 44:3)

“Blessed are they which do hunger and thirst after righteousness: for they shall be filled.” (Matthew 5:6)

Ans:  Using the faculties of our minds we exercise  faith, we focus our thoughts on Christ, we study,  we hold communion with God, we fix our attention on Him, we absorb spiritual energy, we feed on His spiritual life.